keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Kontrollin noidankehä




Mitä minun elmääni kuuluu? Kaikkea, ihana lapsi, puoliso, yhteinen koti. Miksi sitten en osaa olla onnellinen? Ehkä minä vain toivon että joku asia olisi toisin. Parisuhde ei ole ollut ruusuilla tanssimista mutta mitä enemmän vastoinkäymistä koemme sitä vahvempana tiedän puolison olevan juuri se mitä tarvitsen. Työstä otin loparit, ehkä oli tyhmä päähän pistos mutta siltä osin olen vapaa. Minulla taitaa olla pieniä itsetunto-ongelmia ja tunnen itseni epävarmaksi. Päihitin sentään päihde ongelman, se on suuri saavutus josta en osaa olla itsellleni armollinen. Kärsin masennuksesta ja ahdistuneisuudesta. Tunnen itseni elämään kyllästyneeksi, enkä jaksa uskoa että elämälläni olisi jokin tarkoitus.
Helppoa on huomata kuinka ihminen pyrkii pääsemään epämielyttytävistä tumteista eroon, välttelee tai pakenenee niitä. Nämä ovat niitä kontrolliyrityksiä hallita omia tunteitaan.

Jos en ole liian ahdistunut tai poissa tolaltani niin silloin satunnaiset pyrkimykset kontrolloida ajatuksia ja tunteita tuskin aiheuttavat ongelmia. Joissakin tilanteissa etäännyttäminen voi olla hyvä keino käsitellä epämielyttäviä tunteita. Joskus tunteitaan pakeneminen on hyödyllistä: vaikkapa silloin, kun olet stressaantunut ja ihan tyhjiin imetty uuvuttavan tyäpäivän jälkeen ja rojahdat sohvalle ottamaan nokoset.

Näistä kontrollimenetelmistä tullessaan ainut tukipilari, se voi johtaa riippuvuuden syntymiseen. Se puolestaan tuottaa monenlaisia sivuvaikutuksia ja sen myötä yhä epämielyttävimpiä tunteita. Esimerkiksi kohtuu käyttö alkossa ei tuota ongelmia mutta jos sen tarkoituksena on nollata aina pää, tuottaa tämä käytös ongelmia.
Kontrollimenetelmät:
-kohtuudessa käytetyt
-tilanteissa jossa ne toimivat
-niiden käyttö ei estä sinua jotakin itsellesi tärkeää

Ongelmallisia kontrollimenetelmiä:
-kohtuuttoman paljon käytössä
-tilanteissa joissa ne ei toimi
-niiden käyttö estää sinua tekemästä jotain itsellesi tärkeää.

Kykenemme kontrolloimaan ajatuksia ja tunteita sitä paremmin, mitä  vähemmän niillä on merkitystä, joita välttelemme. Koska useimmat asiat, joita välttelemme, eivät ole niin tärkeitä, ja koska monet negatiiviset ajatukset tai tunteet eivät ole niin voimmakkaita, kontrollikeinomme toimivat niiden suhteen melko usein - ainakin hetken aikaa. Valitettettavasti se luo meille harhakäsityksen, että voimme luottaa näihin kontrollikeinoihin.
Kontrollikeinoilla on 3. vakavaa seurausta:
1. ne vievät kohtuuttomasti aikaa ja energiaa ja ovat yleensä tehottomia pitkällä aikavälillä
2. ne saavat meidät tuntemaan itsemme typeräksi, koska ne ajatukset ja tunteet, joista pyrimme eroon, palaavat yhä uudestaan.
3. monet keinot, joilla saatamme vähentää epämiellyttäviä tunteita hetkellisesti,heikentävätkin elämänlaatuamme pitkän ajan kuluessa.

Kokemuksellinen välttely
tarkoittaa pyrkimystä yrittää välttää, muuttaa tai päästä eroon omista epämielyttävistä ajatuksista ja tunteista. Tämä on keskeinen syy masennukseen, ahdistuneisuuteen, huume- ja päihderiippuvuuteen.
Mitä enemmän sitä yritämmen, sitä enemmän pahoja tunteita kehitämme itsellemme.

Vinkki siihen, miten voisit parantaa elämänlaatuasi, löytyy tälläisestä suunnasta: etsit, kehität, aloitat jotain uutta, jotain jolla on sinulle itselle merkitystä ja ne ovat sinulle tärkeitä. Kaikki tämä voi tuoda sinulle syvää tyytyväisyyttä. Paitsi jos nämä palvelevat välttelyä- sitä, että niiden avulla pääset eroon epämielyttävistä ajatuksista ja tunteista. On mahdollista, etteivät nämä ole kovin palkitsevia

ON VAIKEA SAMAAN AIKAAN ARVOSTAA ELÄMÄÄ, KUN JUOKSEE PAKOON JOTAKIN UHKAAVAA.

Asettamalla yhä uudestaan itsensä ja omat tarpeensa viimeiseksi voittaakseen muiden hyväksynnän hän ainostaan vahvistaa omaa arvottomuuden tunnettaan. 
Ensimmäinen askel on itsetietoisuuden lisääminen. Huomaa pienikin asia, jonka avulla yrität päivän aikana väistää, muuttaa tai juosta karkuun epämielyttäviä ajatuksia ja tunteita. 

 tästä kontrollin vallasta voi oppia päästämään irti








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti