keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Luottamus

Luottamus, ennen kaikkea tunne, jonka kohdistamme ihmiseen johon luotamme. Luottamus on tunne tai varmuus siitä, että johonkin voi luottaa, että jokin ei peitä toiveita tai aiheuta pettymystä. Luotettavuus sen sijaan riippuu omasta käyttäytymisestä. Luottavaisuus on ominaisuus, johon vaikuttaa sekä persoonallisuus että kasvuympäristö.
Kaikki kokemukset jättävät jälkensä luottamukseen. Mitä haavoittavampia kokemuksia meillä on sitä herkemmin kyseenalaistamme toisten luotettavuutta ja luottamuksen palauttaminen vie pitkän ajan ja vaatii ponnistelua. Toisinaan luottamuksen palauttaminen voi olla mahdotonta.
Pitäisi yrittää pohtimaan/ymmärtämään, miksi on toiminut niin kuin on toiminut. Onko esimerkiksi pimittänyt asioita, koska on halunnu välttää yhteenottoja. Miksi yhteenotto pelottaa niin, ettei uskalla kohdata toista?
Ihminen tarvitsee ymmärryksen siitä, miksi luottamuksen rikkoutumiseen johtaneet asiat tapahtuivat.

Luottamuksen voi menettää monta kertaa ja monella tapaa. Pienikin epärehellisyys voi murentaa hauraan luottamuksen. Useasti jos kyse on samasta henkilöstä, luottamuksen rakentaminen kestää jokaisen kerran jälkeen pidempään eikä ehkä koskaan yllä sille tasolle, kuin se oli ennen luottamuksen menettämistä.
Luottamuksen palauttaminen ei ole petetyksi tehtävä, vaan luottamus korjaantuu ajan kanssa, jos toinen toimii riittävän pitkään riittävän luotettavasti. Hän, joka toiminnallaan on aiheuttanut luottamuksen menettämisen.
Luottamuksen pettänyt joutuu ottamaan vastuun siitä miten osaa muuttaa käytöstään ja toimia niin että toinen voisi taas luottaa. Lyhin reitti luottamukseen, käyttäydy luotettavasti ja ole luottamuksen arvoinen. Jos luottamuksessa on särö, sen palauttaminen ei tapahdu pelkästään lupauksemme muuttua, vaan moni joutuu ponnistelemaan tosissaan onnistuakseen siinä. Luottamuksessa, kuulluksi tulemisessa ja kohdatuksi tulemisessa on pohjimmiltaan kyse asioista joista montaa voi parantaa kehittämällä vuorovaikutus- ja tunnetaitoja.  Voimme oppia kuinka kuunnella toista paremmin, kuinka ottaa vastaan hänen tunteitaan, kuinka osoittaa kiinnostusta toista kohtaan, kuinka ottaa vastuu omasta käytöksestään elämässä.
Luottamuksen rikkoutuminen aiheuttaa myös surua ja pettymystä. Luottamuksen pettänyt voi joka päivä saada muistutuksen omista teoistaan ja kantaa niistä syyllisyyttä, toinen osapuoli joutuu taas pelkäämään, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Luottamus on mahdollista saada takaisin, jos ja kun molemmat ovat valmiita käsittelemään asiaa, ymmärtämään toisen kokemuksia ja tekemään tarvittavia muutoksia käytöksestään. On tärkeä muistaa, että ihmisyyteen kuuluu myös epätäydellisyys. Täydellistä ihmistä ei ole olemassa. Aina emme onnistuneet, kyky antaa anteeksi sekä armollisuus itseä ja toista kohtaan on tarpeellinen ja tärkeä taito elämässä. Myös silloin kuin luottamusta etsitään takaisin. Jokaisen pitäisi yksinkertaisesti saada anteeksi, että on inhimillinen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että toinen saisi tehdä samoja virheitä ja vahinkoja kerta toisensa jälkeen, ja silti aina saisi anteeksi. Tämä tarkoittaa sitä, että virheiden tekijällä tulisi olla mahdollisuus parantaa tapansa ja tehdä töitä ihmissuhteiden eteen, jotta ne paranisi. Jotta tämä olisi mahdollista, vaati se avointa ja rehellistä keskustelua ilman valheita, syytöksiä, vastuun pakenemista ja suojamuureja. Toiseen tulisi luottaa edes sen verran, että uskaltaa sanoa mikä on vialla ja miltä jokin asia tuntuu..

Pohdinnan jälkeen huomaan olevani epärehellinen. Päästelen sammakoita suusta tai vaikenen asioista. Viimeisin muistutus siitä kuinka luottamus voi olla nolla omien "tempausten" jälkeen. En syytä ketään niistä asioista jotka johti näihin tempauksia. Itseään valintani tein ja tiedostin viimeisellä kerralla seuraukset jos jään tähän maailmaan. Nyt voin vain kysyä jaksanko enää aloittaa alusta. Ehkä en ansaitse luottamusta, teen samat mokat kerta toisensa jälkeen. En odota että ne olisi lakaistu maton alle. Helpointa on ollut sivuttaa asiat,kasata ne "nurkkaan" odottamaan. Pakka levisi ja tässä on tulos, joudun pohtimaan mitkä asiat tulevat arjessa jaksamista? Mitkä estävät vahingoittamasta itseäni? Mitä ensimmäinen viikko kotiuduttuani pitäisi sisällään?
Pitäisi olla konkreettinen suunnitelma jotta voisin päästä kotiin. Vaihtoehtoja on kaksi...


y






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti